Το Νησί

Το Νησί
Αεροφωτογραφία του Νησιού του Εγιρδήρ Πισιδίας

Ετήσια Εκδήλωση προς Τιμή των «ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ» 2/11/2014


       Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 2-11-2014 η Ετήσια Εκδήλωση του Συλλόγου μας προς Τιμή των Αγίων Αναργύρων. Στην Εκδήλωσή μας παρουσιάσθηκε συνοπτικά από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Παλόγλου, η δραστηριότητα του Συλλόγου κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς και ορισμένες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που έχουν προγραμματισθεί για το προσεχές διάστημα.
      Συγκεκριμένα, παρουσιάσθηκε από τον Πρόεδρο του Συλλόγου ο παραδοσιακός αργαλειός, που πρόσφατα στήθηκε, με την πολύτιμη συνδρομή των κυριών του Συλλόγου και παραδοσιακών υφαντρών.

(Τη διαδικασία του στησίματος του παραδοσιακού αργαλειού μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες σχετικής ανακοίνωσής μας, εδώ). 

Ο αργαλειός εκτίθεται πλέον και κοσμεί την Αίθουσα Εκδηλώσεων του Συλλόγου μας, αποτελώντας πολύτιμο στοιχείο γνώσης της υφαντικής Τέχνης και παράδοσης των προγόνων μας.

Εν συνεχεία, με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την ομιλία του ιστορικού κ. Βλάση Αγτζίδη, με θέμα "Το ιστορικό πλαίσιο της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής", που δόθηκε με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την έναρξη των διωγμών των Ελλήνων της Μ. Ασίας.



Η ομιλία του κ. Αγτζίδη παρακολουθήθηκε με ενδιαφέρον από τους παρευρισκόμενους στην Εκδήλωση, κάτι που μαρτυρά και η γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία, και κατά την οποία τέθηκαν ερωτήσεις και επισημάνσεις, που απαντήθηκαν από τον ομιλητή.

Η εκδήλωσή μας συνεχίσθηκε με την ευχάριστη έκπληξη της δεσποινίδος Βιβής Συκιώτη, φοιτήτριας Φιλολογίας, η οποία ερμήνευσε το παραδοσιακό μικρασιατικό τραγούδι "Τζιβαέρι" με μοναδικό τρόπο, και μας συγκίνησε, μεταφέροντάς μας σε άλλες εποχές.....

Τέλος, με χαρά παρακολουθήσαμε τη χορευτική ομάδα γυναικών του Συλλόγου μας, η οποία, με την καθοδήγηση της κ. Ηλέκτρας Αλεξίου, χόρεψε παραδοσιακούς μικρασιατικούς χορούς, φορώντας τις παραδοσιακές ενδυμασίες των γυναικών της Πισιδίας.


Μετά το πέρας της Εκδήλωσης, ο Πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της, καθώς και τους παριστάμενους, για την προσέλευση και ενεργό συμμετοχή τους σε αυτή.